roomoutsideuk Room Outside Admin
05th May, 2021

Timber framed lean-to conservatory on a traditional Sussex flint house

This beautiful quality timber-framed conservatory was custom designed for our customer as an extension to be in keeping with their traditional Sussex flint home. To achieve the best views of the garden, we designed a sunken structure where the retaining wall was built lower than the ground level of the lawn, which would allow the windows to begin from ground level up, ensuring that the garden could be effortlessly viewed when seated and relaxing.

The frames have been expertly crafted from quality hardwood timber painted in a subtle grey tone, obtained from naturally sustainable sources to create an elegant and traditional structure, which echoes the styles of the period home. Even down to the smallest details like the carved corner frames that add a delicate bevelled line design, and the ironmongery on door handles and window fasteners and stays that reflect the traditional home’s style, show the quality and attention to detail in this build. The window style and fenestration chosen is a Georgian Barred design, which creates smaller individual glass panes, intersected by the timber frames.  This helps to create an aesthetic that is complementary to the original windows and doors of the customers home and makes for a stunning feature when viewed from the inside and the end of the garden.

The roof struts also mimic the vertical lines of the window frames to create a linear effect that draws the eye down.  The addition of 2 opening skylight windows, allows for extra ventilation along with the windows and double patio doors that open wide to open the glass room up to the garden.

Grey timber framed lean-to conservatory with double doors out to the patio

Inside the conservatory is a light and airy room, with our temperature control New Generation Glass installed throughout, to keep the temperature comfortable whatever the weather.  The inside has been tastefully decorated with a combination of bare stone where the original external wall connects to the new room, and magnolia paint for the new internal and dwarf walls. The customer chose to include a timber glass panelled door between the conservatory and the property to match the style of the conservatory, which still allows light through while closing the conservatory off from the main home when required.  The installation of natural coloured stone tiles helps to keep the room cool in summer while being practical for muddy feet and paws! The addition of a natural striped rug and rattan furniture creates a homely and inviting environment in which to relax, entertain and enjoy the garden and flowering blooms.

Inside of white timber framed lean-to conservatory

Speak to an expert and get a no-obligation quote

Get a Quote