roomoutsideuk
roomoutsideuk Room Outside Admin
07th April, 2021

Bespoke timber framed orangery on a listed building in the Southdowns, West Sussex

Our customer located in the Southdowns, West Sussex, engaged Room Outside due to our expertise in adding glass rooms to older and listed properties. Adding a new orangery can already seem daunting knowing where to start and then adding in a much older property or even grades I or II listed can make things a little more complicated.  Working with a conservatory company that has good knowledge and years of experience in designing, planning and building for listed buildings is essential. This will ensure that you get good advice and support with gaining consent and that your resulting glass space is in keeping with your home.

The property is a large Tudor stone country home surrounded by beautiful gardens and lawns.  The client wished to add a sunroom for relaxing and entertaining while making the most of their views over the gardens and the backdrop of rolling hills of the Southdowns.

Beautiful traditional timber orangery with double aspect French doors opening to a country garden

The choice of a white timber framed orangery with perfect symmetry brings an elegance and an aesthetic that is a more modern take on older stone orangery designs of the era.  The windows and double French doors were designed in a way that reflects the large, tall window styles of the original property to create a continuity between the two buildings. The same light stone was also used to create the dwarf walls and steps down from the orangery into the garden, again continuing the original style of architecture through to the glass extension. As time passes the stones will be coloured by nature blending even more with the property.

Inside a large bright traditional timber orangery dinning and living area extension

Inside the orangery, a large apex glass roof alongside the windows lets in lots of light, to create a fresh and airy space.  New Generation Glass has been used throughout to keep the temperature comfortable year-round, as well as reducing the glare from the sun and harmful UV rays. The new orangery was created with enough space for a large dining table along with comfortable sofas to sit and enjoy the glorious Southdown views framed so gracefully by the large windows.  The double French doors open wide to a patio orangery inviting you out into the sprawling lawn and hills beyond.

Discuss your project with us

Get a Quote

Subscribe for more advice and inspiration